وزرای نفت و انرژی ایران و عمان در سهشنبه ۱۹ بهمن (۷ فوریه) چارچوب کلی توافق گازی بین دو کشور را در تهران تمدید کردهاند.
هدف این پروژه انتقال گاز از ایران به عمان است بدون آن که از آبهای امارات متحده عربی عبور کند.
بیزن زنگنه، وزیر نفت کشورمان گفته است: “قطعا با توافق دو کشور مقرر شده که خط لوله انتقال گاز ایران به عمان بدون عبور از آب های حاکمیتی امارات متحده عربی، از آبهای عمیق عبور کند.”
زنگنه هزینه ساخت خط لوله صادرات گاز ایران به عمان را حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار برآورد کرده است و حضور نمایندگان شرکتهای کوگس کره جنوبی، توتال فرانسه، شل انگلیس و میتسوئی ژاپن را تائید کرده است.
با وجود این، پروژه گاز ایران – عمان هنوز نهایی نشده و وزیر نفت اظهار امیدواری کرده است تا حدود سه هفته دیگر دو کشور درباره صادرات گاز به توافق نهایی برسند. زمان و نحوه آغاز ساخت زیرساختهای انتقال گاز ایران به عمان هم مشخص نشده و قرار است در جریان مذاکرات آتی مطرح شود.
تفاهمنامه گازی ایران و عمان
در شهریور ۱۳۹۲ و همزمان با آغاز به کار دولت حسن روحانی، سلطان قابوس، پادشاه عمان طی یک سفر رسمی به ایران آمد. در حاشیه این سفر، وزیر نفت ایران و وزیر انرژی عمان یادداشت تفاهمی درباره صادرات گاز ایران به این کشور امضا کردند که بر اساس آن دو طرف توافق کردند که در مدت کوتاهی عملیات احداث خط لوله گاز ایران به عمان آغاز شود.
زمان آغاز صادرات گاز ایران به عمان، در آن زمان دو سال بعد یعنی سال ۹۴ پیشنهاد شده بود.
حجم این قرارداد ۱۰ میلیارد متر مکعب در سال است و قرار است خط لوله صادراتی گاز ایران از طریق “رودان” در استان هرمزگان به “صحرای صحار” در عمان وارد شده و بعد به شبکه داخلی گاز عمان متصل شود. طرح ساخت این خط لوله شامل دو قطعه خط لوله گاز خشکی و دریایی است.
علیرضا کاملی، مدیرعامل سابق شرکت ملی صادرات گاز گفته است: “پیش از این عمان برای تامین خوراک واحدهای الانجی و صنایع خود درخواست روزانه ۲ میلیارد فوت مکعب گاز از ایران کرده بود که مذاکرات مربوط به توسعه میدان کیش و صادرات گاز به دلیل اختلاف نظر دو طرف بر روی فرمول فروش از پیشرفت قابل توجهای برخوردار نبوده است.”
وزیر نفت امیدوار است با صادرات گاز ایران به عمان، امکان فروش گاز طبیعی این کشور به سایر کشورهای منطقه و به ویژه کشورهای آسیایی فراهم شود.